Muziek

Artikelen

Fragmenten

We kennen allemaal wel het gevoel dat je hebt als je iets leest of hoort wat je een nieuw inzicht verschaft. Of je oude weggestopte inzichten weer nieuw leven inblaast. Dit euraka oftewel die aha-erlebnis die iedereen ongetwijfeld weleens beleefd heeft. In mijn geval gebeurt dit vaak bij het lezen van iets literairs, in de vorm van een boek of essay, of een muzikale ingeving. Nu blijven de meeste gedachten/inzichten wel hangen, maar gezien de chaos in mijn hoofd leek het mij wel een idee om ze bij te houden in dit artikel. Het is onbegonnen werk om alle voorgaande terug te halen dus begin ik bij de laatste boeken die ik gelezen heb. Zal trachten, wanneer het zover is, dit zoveel mogelijk bij te houden en indien nodig uitleg te verschaffen.

 

Virginia Woolf - Mrs Dalloway

Stukje gaat over Peter Walsh en zijn liefde voor Clarissa.Over de vriendschap,gezelschap met vrouwen en de kracht van liefde!

"Hij kon niet uit de rookkamers blijven; hij hield van kolonels, van golf, van bridge en vooral van het gezelschap van vrouwen en de zuiverheid van hun vriendschap en van hun trouw en moed en hun grootheid in de liefde, wat - hoewel het natuurlijk ook zijn nadelen had (en het donkere, aanbiddelijke mooie gezichtje lag boven op de enveloppen) hem zo absoluut bewonderenswaardig leek, zo'n prachtige bloem, bloeiend op het hoogtepunt van het menselijk leven en toch schoot hij tekort, hij was altijd geneigd om de dingen heen te zien (Clarissa had voorgoed iets in hem vernield) en stomme aanbidding was hij gauw moe en hij verlangde afwisseling in de liefde, hoewel het hem razend zou maken al Daisy van iemand anders hield, razend! Want hij was jaloers, onbeheerst jaloers van aard. Hij stierf duizend doden! Maar waar was zijn mes; zijn horloge; zijn zegelring; zijn portefeuille; en Clarissa's brief, die hij niet over zou lezen, maar waar hij graag aan dacht, en Daisy's foto?"

Henk van Straten - SMET

Tonny Ickenroth zit bij zijn therapeut op de bank en verklaart waarom het allemaal niet uitmaakt en dat we feitelijk niets anders doen dan wachten op het einde der tijden.

"Nonsens! U bent al net zo naïef als de rest. Luister een vriend van me heeft een Jeep Cherokee, zo'n grote, dikke, vette zwarte. Hij is er gek op, heeft zelfs een bordje aan de buitenmuur van z'n huis geschroefd met daarop Jeep Parking Only. En dan kom ik bij hem op bezoek en zie ik naast de tv die documentaire van Al Gore liggen, over de gevaren van het broeikaseffect. Die film ligt daar gewoon omdat het een populaire film is, omdat hij zo mooi ligt op je Ikea-salontafel. Luister, het is vanwege dat soort morele hocus pocus dat we er allemaal aan gaan. Niemand lijkt in de gaten te hebben dat de dag echt gaat komen. De dag dat het allemaal voorbij is. Dan kun je nog zo'n ster zijn in cognitieve dissonantie, maar het einde komt ook voor jou. Nogmaals, is het het niet broeikaseffect, dan is het wel iets anders. We zijn erg grondig wat dat betreft; we schijten niet op slechts één plekje in onze eigen huiskamer. We kakken gelijktijdig op de bank, achter de tv, op het dressoir en lekker diep in de kast. De stank is overal. Bij alles wat we doen zouden we gebukt moeten gaan onder schaamte en schuldgevoel. Maar we hebben geen moraal, geen geweten en zelfbewustzijn. We kopen een stukje zalm met een logootje dat moet duiden op verantwoordelijke vangst, en we flikkeren dat vervolgens in een plastic wegwerptasje om daarna tevreden thuis de thermostaat lekker hoog te zetten voor een een avondje middelmatige televisie. We zijn net als die man in dat boek, hoe heet hij, die ontwaakt als een dikke, vette kakkerlak. En niemand die ons te hulp zal schieten. Het is nu een kwestie van wachten. Wachten op het einde."

ARTHUR SCHOPENHAUER 'ER IS GEEN VROUW DIE DEUGD"

Over het lijden van de wereld

"Het kenmerkende van de dingen in deze wereld, vooral in de mensenwereld, is niet zozeer, zoals dikwijls is gezegd, onvolmaaktheid, maar eerder misvormdheid, in moreel, intellectueel, fysiek en elk ander opzicht."

 Over de verveling

"Het leven van een dwaas is erger dan de dood.'In de regel zal men dus ontdekken dat iemand behoefte heeft aan gezelligheid in dezelfde mate waarin hij banaal en arm van geest is. Want er is in de wereld niet veel anders te kiezen dan tussen eenzaamheid en banaliteit. "

"Dat bekrompen lieden zo zijn blootgesteld aan verveling, komt omdat hun intellect niets meer is dan het middel dat de wil zijn motieven verschaft. Als er geen motieven voor het grijpen liggen, dan is de wil uitgeschakeld, en heeft ook het intellect vrijaf, want geen van beide kunnen ze op eigen kracht in beweging komen. "

Over de fysionomie

"De mond spreekt ook alleen maar gedachten uit van een mens, terwijl het gezicht een gedachte van de natuur uitspreekt. Daarom is iedereen waard dat men hem aandachtig bekijkt, terwijl niet iedereen waard is dat men met hem praat. "

Literaire Liefde

Als een eindeloze stroom van golven die op mijn geest inbeukt. Onvermoeibaar en genadeloos mijn geest blijft kwellen. De poezie van die kortstondige abrupt verstoorde liefde die intens voelbaar was in alle moleculen van het getroffen lijf. Samensmelting van twee zielen in een enkele geidealiseerde perfect geharmoniseerde ultieme ziel. Geen kunstmatige gecreeerde gevoelens, maar intens oprecht  bedoelde liefdes verklaringen. Die op enkele, bijna perfecte momenten tot fysieke uiting kwam. Praten was overbodig de universele taal der liefde behoeft geen uitleg, zelden voelde contact zo natuurlijk gaf genot een gezicht . Liefde ervaren zoals het kan zijn is het grootse genot en voldoening van het menselijk wezen.

Verlang niet naar eeuwig durende romances waar men uit elkaar gaat na elkaar leeg gezogen te hebben. Het sprookjeshuwelijk bestaat niet, een creatie van onze verziekte maatschappij die niet begrijpt dat alles wat er toe doet in deze wereld de liefde is.

Die pure liefde die u buik in verwarring brengt, uw hoofd op hol en de gedachten volledig opslokt. Alle reden en logica word opgevreten door dat chemische stofje wat word aangemaakt in u hersenpan. Ontoerekeningsvatbaar voelde nog nooit zo vertrouwd en tergelijker tijd kanaliseerde die alle gedachten de juiste kant op. Eenzaam was niet meer want u was daar immer en nimmer teleurstellend. Verlangde niet naar gehoorzaamheid of consensus liet me vol genoegen afdwalen in de fantasierijke spinsels en talrijke dagdromerijen. Bestaat geluk ? Weet niet of er zoiets als geluk bestaat, maar weet wel dat het afwezig van ongelukkig zijn een van de betere periodes in mijn armzalige bestaan is geweest.

Goddelijk samenspel tussen twee gelijkwaardige gestemde zielen met enkele hemelse momenten. Goden staan op een voetstuk en verheven boven de anderen vanwege bepaalde kwaliteiten die ze zijn toegedicht. In de griekse mythologie werden de goden en mythen gebruikt om verklaringen te vinden in gebeurtenissen en tot dan toe onverklaarbare gronden voor het menselijke brein. U bent mijn godin, mijn mythe ,misschien wel mijn verlichting in de donkere gedeeltes in mijn tot dan on- ontdekte gebieden in mijn door luiheid en gemakzucht vervloekte brein.

Het brein is de grootste erogene zone en de taalkundige pijlen raakten het juiste doel. Nimmer was het hart laten spreken zo'n plezierige bezigheid en gaf openheid niet de kwetsbaarheid, pijn of vernedering. Niet wetende of u al mijn donkere,zieke en verontrustende ideeen,gedachten kan waarderen. Dat geeft niet een luisterend oor voelt al goed een begrijpend knikje, afkeurend gebaar of schokkende openbaring. Ook de pijn en onwetendheid, het opzoeken van de einde van je comfort zone geven een mens het gevoel dat hij leeft. Niet die almaar durende sleur en herhaling van zetten, maar die kleine ultieme momenten van geluk of gebrek aan ongelukkig is wat immer zal dwalen door mijn bewustzijn,geest en hart.

Afhakers winnen nooit, de liefde zal altijd overwinnen. Hartstocht,passie en de liefde van het hart of die van het verstand ?

Misschien heb ik alles geidealiseerd en was het mooier als gedachte.

Woorden beperken mijn gedachten. Het is goed zo.

Wind waait....

 

 

Hersenspinsels op een rijtje

Hier komt een van mijn vele Hersenspinsels netjes op een rijtje.... niet dus!

Rijtjes ... Ik heb nog nooit rijtjes in mijn hoofd gehad meer een wirwar aan gedachten kriskras door elkaar.

Geloof niet in rijtjes en orde het is meer een soort georganiseerde chaos . Een willekeur aan gedachten die niet voor elkaar onderdoen en vaak nergens op slaan en soms enigszins nuttig zijn. Alhoewel wat doet er nu wel toe ? Is dat niet hoe je er tegen aankijkt ? 1 van mijn favorieten rappers zegt het treffend ; Zit er rommel op de ruit of stof op je oog !

Hersenspinsels horen sowieso niet op of in een rijtje, het zou het woord hersenspinsels tegenspreken. Het mooie van spinsels is dat je kan denken wat je wil denken en het liefst zonder begrenzingen of beperkingen. Laat je creativiteit de vrije loop ontdek wat mogelijk is en droom . GODSAMME durf te dromen en ga ze achterna. Doe wat je wilt doen laat niemand je zeggen dat iets niet mogelijk is .

 
Powered by Joomla!®. Designed by: templates joomla joomla hosting Valid XHTML and CSS.