Muziek

Artikelen

Taal is zeg maar echt mijn ding

Taal is zeg maar echt mijn ding

Inhoud

paulien cornelisse

Paulien Cornelisse (1976) is theatermaker en columnist. Ze schrijft o.a. voor nrc.next, Mind Magazine en de wereldomroep. Daarnaast heeft ze haar eigen avondvullende cabaretvoorstelling.

 

website:

pauliencornelisse.nl


Paulien Cornelisse schrijft over taal. Niet over hoe het zou moeten, of hoe verschrikkelijk het is dat er mensen zijn die 'groter als mij' zeggen. Nee. Het gaat over taal zoals die op dit moment gesproken wordt. Dat is soms walgelijk, en soms aandoenlijk. Wat volgens Paulien Cornelisse in ieder geval vaststaat, is dat mensen bíjna nóóit zeggen wat ze bedoelen. ('Als ik even heel eerlijk ben' lijkt de opmaat tot vriendelijk commentaar, maar is meestal de inleiding tot keiharde kritiek onder de gordel).
Veel mensen vinden dat wij ons vooral door het gebruik van taal onderscheiden van de wilde beesten. Paulien Cornelisse ziet taal niet als een teken van civilisatie, maar meer als een voortzetting van omgangsvormen uit de oertijd. We zijn nog steeds bezig elkaar te vlooien en tegen elkaar te gillen, alleen doen we dat nu op een veel ingewikkelder manier. Je hebt ook mensen die niet willen toegeven dat de discussie inmiddels een ruzie aan het worden is. Die zeggen bijvoorbeeld: 'Grappig dat je dat zegt,' terwijl het helemaal niet grappig is.

 

Waardering


De voorbeelden van hip en modern taalgebruik en de anekdotes in het boek zijn 'helemaal leuk'. De voorbeelden zijn vol humor en maken duidelijk dat sommig taalgebruilk de communicatie niet altijd helpt, omdat mensen blijkbaar niet gewoon kunnen zeggen wat ze bedoelen.

Het boek zorgt er misschien wel voor dat je meer op je woorden gaat letten. Het woord 'leuk' heeft volgens Paulien een beetje afgedaan. Vroeger was het zelfs een wat ordinair woord. Nette mensen zeiden prettig of aangenaam. Maar het boek is dus wel leuk, totdat bepaalde uitdrukkingen je wel erg bekend in de oren klinken, wat het dan weer wat minder leuk maakt. Grappig zijn ook de woorden die door de tijd weer verdwijnen. Ik moest erg lachen om brillenjood en mieters, woorden die je zeker niet iedere dag meer hoort.

Ook de door Paulien zelf gemaakte tekeningetjes met tekstballonnetjes laten nog maar eens zien hoe snel je went aan toch wel vreemd taalgebruik. Het is een boekje met korte stukjes. Leuk om af en toe op te pakken en een paar pagina's uit te lezen. Dat kan gewoon in willekeurige volgorde. Achter in het boek staat wel een register, waar je op uitdrukkingen en woorden kan zoeken.

Als taal ook een beetje jouw ding is, dan zal je dit boekje vast met plezier lezen, ook al kan het af en toe wat confronterend zijn. Maar oké, daar moet je dan maar tegenkunnen.
Powered by Joomla!®. Designed by: templates joomla joomla hosting Valid XHTML and CSS.