Muziek

Artikelen

Mixed Martial Arts

Meestal afgekort tot MMA, (en Engels voor: gemengde gevechtskunsten) is een sport die zich richt op het combineren van technieken uit verschillende vechtsporten, zoals worstelen (grappling), judo, kickboksen, muay thai, boksen en jiujitsu. Deze combinatie heeft als doel het vormen van de meest effectieve vechtsport voor een in theorie vrij gevecht.

In wedstrijdvorm is van een echt vrij gevecht nooit sprake in MMA. Als buitengewoon gevaarlijk bekendstaande handelingen zijn verboden. Per MMA bond verschilt de lijst met onreglementaire technieken op bepaalde punten. Dit heeft vaak te maken met nationale regelgeving. Veelal hebben de deelnemers zich in hun eigen discipline langdurig bekwaamd en zien een uitdaging in het treffen met vechters uit andere disciplines.

Er zijn diverse varianten van Mixed Martial Arts en verschillende organisaties, ieder met zijn eigen kenmerken en regels, waaronder free fight (het vrije gevecht), vale tudo (Braziliaans Mixed Martial Arts) en cage fight (kooigevecht).

 

Verhouding tot andere vechtsporten

Veruit de meeste vechters hebben een achtergrond in het Thai- of kickboksen, Braziliaans Jiu Jitsu of Grieks-Romeins worstelen. Deze stijlen zijn het effectiefst gebleken. Karateka's of andere beoefenaars van 'traditionele' vechtstijlen zijn doorgaans minder succesvol vanwege de (vaak) te eenzijdige manier van vechten en omdat ze niet gewend zijn full contact te vechten, met uitzondering van vechters met een Kyokushin achtergrond. Boksers maken vaak de overstap naar MMA, maar zijn hier in alleen succesvol als ze de transformatie van een vuistvechter naar een complete vechter maken. Boksen vormt echter wel een uiterst belangrijk onderdeel van het MMA-totaalbeeld.

Het grote verschil met "gangbare" vechtsporten is dat veel geoorloofd is, van stoot- en traptechnieken, elleboog- en knietechnieken, tot klem- en wurgtechnieken. Net zoals bij onder meer het boksen, wordt onderscheid gemaakt op basis van verschillende gewichtscategorieën en op basis van wedstrijdervaring (klasse N, C, B, A). Een scheidsrechter, arts en uiteraard de trainers uit beide kampen zien toe op een goed verloop van de wedstrijd. Hoewel de vechters vaak gehavend uit de strijd komen, vallen er zelden tot nooit zwaargewonden doordat de vechters in topconditie verkeren en vaak beschikken over een groot incasseringsvermogen. De wedstrijden duren meestal drie ronden (variërend van drie tot tien minuten elk) en worden niet zelden beslist door een snelle knock-out of tap-out (aftikken).

 

Competitie

Chuck Liddell, Shogun Rua, en Wanderlei Silva zijn succesvolle vechters uit de licht-zwaargewichtcategorie. In deze gewichtsklasse groeide de Nederlander Alistair Overeem uit tot een speler met winstpartijen op onder meer Vitor Belfort, Igor Vovchanchyn en Sergey Kharitonov op zijn naam. De inmiddels gestopte Nederlander Bas Rutten is, mede door zijn vrijwel ongeslagen status in pankration één van de grootste namen ooit. Nederlandse pioniers op dit gebied zijn verder Chris Dolman (de eerste Nederlander die begin jaren '90 toernooien op wereldniveau won), Hans Nijman, Dick Vrij, Willie Peeters en Remco Pardoel.

Het is voor vechters van verschillende bonden vaak onmogelijk elkaar te bevechten, hoewel hier aan gewerkt wordt. Tot eind 2006 waren vooral het Japanse PRIDE en het Amerikaanse UFC (Ultimate Fighting Championship) grote bonden, waarna UFC alle rechten van PRIDE opkocht en de grootste MMA organisatie ter wereld werd. Andere bekende bonden zijn Bellator, Strikeforce, ONE FC, K-1 (ook bekend van hun kickbokstoernooien), IFL, Cage Rage en jongere M-1. Laatstgenoemde contracteerde Emelianenko om de strijd met UFC aan te gaan. In Nederland organiseren de bonden RINGS, Shooto, WFCA en NOVER MMA-evenementen en wedstrijden.
Powered by Joomla!®. Designed by: templates joomla joomla hosting Valid XHTML and CSS.