Artikelen

Chet Baker

Chet Baker

 
Chet Baker
Chet Baker (1983)
Chet Baker (1983)
Algemene informatie
Volledige naam Chesney (Chet) Henry Baker, Jr.
Geboren 23 december 1929
Overleden 13 mei 1988
Land Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1952–1988
Genre(s) Cool jazz
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Plaquette op de gevel van hotel Prins Hendrik te Amsterdam

Chesney (Chet) Henry Baker, Jr. (Yale (Oklahoma), 23 december 1929 - Amsterdam, 13 mei 1988) was een Amerikaans trompettist en zanger.

Inhoud

Levensloop

Baker werd in 1929 geboren als zoon van Ierse ouders in het plaatsje Yale in Oklahoma. Hij ontwikkelt zich tot jazztrompettist en zoetgevooisde zanger. Baker heeft als kenmerk de zachte melancholieke toon die hij in zijn zang en spel op dezelfde manier gebruikt: "hij zingt zoals hij speelt".

Begin jaren vijftig was Baker een van de sterren van het Gerry Mulligan Quartet. Met het Chet Baker Quartet maakte hij West Coast Jazz. Hij is een exponent van de cool jazzschool van de Amerikaanse Westkust in de jaren vijftig. Vooral de platen waarop hij zowel trompet speelt als zingt maakten hem tot een idool. In 1955 gaf hij, voor het eerst in Europa, concerten in het Concertgebouw en het Kurhaus. Zijn muzikale loopbaan was getekend door een heroïneverslaving. Hij werd een aantal keren opgepakt voor overtredingen van de narcoticawet. Nadat hij in elkaar was geslagen en zijn voortanden had verloren stopte hij langere tijd met spelen.

Door zijn overmatig drugsgebruik, vroege dood, en charismatische uitstraling staat Baker ook bekend als "mooie jongen met wie het verkeerd afliep". In de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 mei 1988 viel hij, waarschijnlijk onder invloed van drugs, uit een raam van hotel Prins Hendrik op de Prins Hendrikkade 55, nabij de hoek van de Warmoesstraat met de Zeedijk, te Amsterdam. Hij overleefde zijn val niet.
Powered by Joomla!®. Designed by: templates joomla joomla hosting Valid XHTML and CSS.